Op het oudste plein van Zutphen verzamelden dit weekend de beste beachvolleyballers van Nederland voor de tweede stop van de Nationale tour Queen & King of the Court. Op zaterdag werden de damesfinales gespeeld, zondag was het de beurt aan de mannen. Cramer/Overwater en Boehlé/Sengers gingen er, onder toeziend oog van volgepakte tribunes, met de titels vandoor.

Al sinds 2017 weten de beste beachvolleyballers van Nederland hun weg naar Zutphen te vinden. Sindsdien wordt de meest presigieuze beachvolleybal competitie van Nederland daar georganiseerd. Dit weekend werd eens en te meer duidelijk dat, mede hierdoor, beachvolleybal leeft in de gemeente. De terrassen rondom het veld en de volle tribunes aan weerszijden zorgden voor een gezellige sfeer.

Bij de dames waren er twee teams die er duidelijk bovenuit staken in de finale. Desy Poiesz/Wies Bekhuis en Laura Overwater/Esther Cramer verdeelden alle drie de rondes de eerste twee plekken, met een behoorlijk hoog aantal punten. Poiesz/Bekhuis wisten de eerste twee rondes te winnen, met 12 en 18 punten, maar in de beslissende derde ronde waren het toch Overwater/Cramer die als eerst 15 punten wisten te scoren. Van Duijnhoven/Calligaris was het derde team dat het tot de allerlaatste ronde schopte, maar wisten daar niet met het side-out geweld van bovengenoemde teams mee te komen. Met respectievelijk 1 punt mochten zij de bronzen medaille om hun nek hangen.

En dag later was het de beurt aan de mannen om de finales te spelen. Dirk Boehlé en Mees Sengers kenden een week vol King of the Court, daar waar ze net terugkwamen van de CEV Queen & King of the Court European Finals in Luxemburg. Het oefenen in dit format wierp duidelijk zijn vruchten af in Zutphen. Iedere ronde werd gewonnen door het nog ongeslagen team op de Nationale Tour. In de finaleronde werden uiteindelijk Ooms/van Veen (zilver) en Nijland/Verberne (brons) ook afgetroefd. Het betekende al hun vierde overwinning op rij.

Bekijk ook eens

In het openingsweekend van DELA Eredivisie Beach doen er meteen veel topteams mee. Het zal een spannende en interessante strijd worden om de eerste titel van seizoen 2018. Met een aantal nieuwe teams bij zowel de mannen als de vrouwen en de sterke teams van 2017 die hun titel willen verdedigen. De Zeeuw Dirk Boehlé wil met Steven van de Velde op eigen strand zegevieren, maar dan zal hij onder andere moeten afrekenen met Jannes van der Ham en Sven Vismans. De twee teams die vorig jaar voor veel spektakel zorgen.

Boehlé en Van de Velde en Van Der Ham/Vismans, het waren de smaakmakers van de eredivisie van 2017. Ze vochten vele finales met elkaar uit en dat leverde duels op vol vechtlust en passie. Krijgt Vlissingen meteen weer een ‘droomfinale’ met deze twee duo’s tegenover elkaar? Het zou zo maar kunnen! De thuisspelende Dirk Boehlé en zijn partner komen deze week ook in actie op de FIVB World Tour in Luzern, ze stromen daardoor zondagw in Vlissingen in.

Van der Ham en Vismans starten al op zaterdag in de poulefase net als Ruben Penninga en Tom van Steenis van Beachvolleybal Team Nederland. Ook zijn er aantal nieuwe teams gevormd, zoals Bas Verpoorten met Eargenell De Cuba, Tom Feldkamp en Erik Nijland, Joost Groen met Robin Kalmeijer en Jasper Niewold met Thijs Nijeboer. Het is interessant om te zien wat de nieuwe teams al kunnen en of ze het de topteams lastig kunnen maken.

 IJzersterk

Het vrouwentoernooi in Vlissingen kent een ijzersterk deelnemersveld. Laura Bloem en Jolien Sinnema zijn als eerste geplaatst op het Zeeuwse zand, ze werden zaterdag nog vijfde op de World Tour in Turkije en gaan nu voor hun eerste eredivisie titel als team. Met andere partners schreven de dames van Beachvolleybal Team Nederland in eerdere seizoenen al wel toernooien op hun naam. Op Stadsstrand Vlissingen krijgen ze concurrentie van het nieuwe duo Sophie van Gestel/Marloes Wesselink en van Emi van Driel en Raisa Schoon. Ook de routiniers Annemieke Driessen en Ilke Meertsen doen mee.

Misschien kan een van de nieuwe teams voor een verrassing zorgen op het Zeeuwese strand. Tweevoudig Olympiër Sophie van Gestel vormt dit seizoen een duo met Marloes Wesselink, die vorig seizoen samen met Laura Bloem een aantal toernooien won. Een uitdaging voor dit kersverse team wordt wel de blokkering, beide speelsters hebben altijd achterin het veld gestaan. Ook Quirine Oosterveld en Mered de Vries, beide zeer ervaren, zouden wel eens hoge ogen kunnen gooien samen.

Het toernooi start zaterdag om 10.30 uur en gaat door tot ongeveer 19.30 uur. Op zondag is het finaledag. Om 16.00 uur staat de finale van de vrouwen op het programma en daarna om 17.00 uur als afsluiting de mannenfinale. De toegang tot alle wedstrijd is gratis.

Bekijk ook eens