Voor het eerst dit seizoen hebben Sanne Keizer en Madelein Meppelink in een finale het tot nu toe ongeslagen duo Katja Stam en Raïsa Schoon verslagen. In Heerenveen wonnen de Europees kampioenen van 2018 de DELA Eredivisie Beach door in de eindstrijd in drie sets te winnen. In het mannentoernooi was gelegenheidsduo Yorick de Groot / Steven van de Velde beter dan een ander eenmalig koppel, Robert Meeuwsen / Ruben Penninga.

Vier finales waren er voorafgaand aan zondagmiddag in Heerenveen geweest dit seizoen dat door corona flink door elkaar werd gegooid. Geen internationale toernooien voor de crème de la crème van het Nederlandse beachvolleybal, maar onderlinge strijd in de DELA Eredivisie Beach. En teleurgesteld zijn de fans niet, het niveau is week in, week uit van hoogstaand niveau.

Zo ook in de vrouwenfinale van Heerenveen. Sanne Keizer en Madelein Meppelink wisten de hegemonie van Katja Stam en Raïsa Schoon eindelijk te doorbreken. Na vier nederlagen op rij stonden de olympiërs op het hoogste treetje. Ze deden dat door in de derde set van de eindstrijd direct een gat te slaan. 6-0 bleek voldoende om Stam en Schoon op de knieën te dwingen. Sanne Keizer maakte het met een tweeslag af. De setstanden waren 21-19, 16-21, 15-8.

In de kleine finale waren Emma Piersma en Puk Stubbe in een spannende pot nét beter dan de zusjes Emi en Mexime van Driel. Het werd 2-0 (26-24, 21-19).

Bij de mannen was het een ontmoeting van gelegenheidsduo’s in de finale. Alexander Brouwer moest zich terugtrekken vanwege een schouderblessure en dus trad Robert Meeuwsen aan met kersverse Nederlands kampioen Ruben Penninga. Door de blessures van Stefan Boermans en Christiaan Varenhorst verzamelden Yorick de Groot en Steven van de Velde hun krachten. En dus namen twee blokkeerders (Meeuwsen/Penninga) het op tegen twee verdedigers.

Voor De Groot en Van de Velde begon het weekend op zaterdag, zij wonnen drie wedstrijden op rij met 2-0 om op zondagmorgen in de halve finale de Belgen Dries Koekelkoren en Tom van Walle tegen te komen. Na een hevige strijd werden de Zuiderburen met 2-1 (21-18, 23-25, 15-11) verslagen. Meeuwsen en Penninga zetten Mart van Werkhoven en Dirk Boehlé met 2-0 (21-17, 21-12) opzij.

De eindstrijd in Friesland werd er een van hard tegen hard. De kanonskogels vlogen over en weer. Steven van de Velde van zowel de servicelijn als in de aanval. Ook Ruben Penninga sloeg geregeld de kuilen in het zand. Het initiatief lag tot halverwege de wedstrijd bij Meeuwsen en Penninga. De Groot en Van de Velde vochten zich na verlies in de eerste set (21-19) terug en wonnen het tweede bedrijf met 27-25.

In de derde set konden ze vier punten op rij scoren (van 3-3 naar 7-3), waarna het gat geslagen was. Op 14-9 maakte Yorick de Groot het met een ace door het midden af. De Groot won daarmee na Almelo en Zaanstad 2 zijn derde Eredivisietoernooi. Voor Van de Velde is het zijn eerste titel van 2020.

Volgende week is de DELA Eredivisie Beach in Breda voor de Grand Slam. Kom kijken op zaterdag en zondag op het Chasseveld.

Bekijk ook eens