Het is iets wat niet veel spelers haar na kunnen zeggen. Maxime van Ass (20 jaar) debuteerde dit weekend in de DELA Eredivisie Beach en deed dat op indrukwekkende wijze. Met gelegenheidspartner Mexime van Driel, allebei van de Kadijk Beach University, schreef ze het toernooi in Zaandam meteen op haar naam. Bij de mannen ging de titel naar Stefan Boermans en Casper Haanappel, voor hun ook de eerste keer goud.

Maxime van Ass en Mexime van Driel trainen allebei al jaren bij de Kadijk Beach University in Werkendam en ze kennen elkaar goed. Maar samen op het hoogste niveau spelen, dat kwam er nooit eerder van. Voor de DELA Eredivisie Beach in Zaanstad vormden ze een gelegenheidsduo en dat bleek een goede zet. Mexime vroeg Maxime afgelopen woensdag pas of ze zin had om te spelen en Van Ass dacht, waarom niet. Het hele toernooi speelden ze erg goed samen en ze maakten bijna geen fouten. Daardoor hadden alle tegenstanders veel moeite met ze en dat was in de finale niet anders.

Dineke van Dijken en Sanne van Werkhoven hadden geen kans op de titel, het Werkendamse team had de regie volledig in handen en won de finale op indrukwekkende wijze met 21-11 en 21-15. Maxime van Ass kon het na afloop nog amper geloven. “Dat ik bij mijn debuut op het hoogste niveau meteen het goud pak, dat is niet normaal. Ik zei vanmorgen al dat ik het bizar vond dat we de finaledag gehaald hadden, maar dit is echt ongelooflijk. Als gelegenheidsduo de titel veroveren, dat is zo bijzonder.”

Van Ass speelde vorige week nog tweede divisie in Eindhoven, een wereld van verschil met spelen op het hoogste niveau. “Het speelt echt zo anders, dat verschil is extreem groot. Het tempo ligt veel hoger en er wordt ook veel slimmer gespeeld. Alles is nieuw voor me op dit niveau, het is ook allemaal zo professioneel geregeld. Ik heb echt zo genoten in Zaandam, een geweldige ervaring dankzij Mexime die me vroeg om te spelen.”

Haar gelegenheidspartner was trots, voor haar was het al de derde eredivisie titel dit seizoen. “Ik hoopte hier stiekem wel op, maar omdat we niet op elkaar ingespeeld zijn was het even afwachten hoe het zou lopen. Het liep al snel goed op de eerste dag en ging steeds beter en beter. We zijn natuurlijk op dezelfde manier opgeleid bij Kadijk Beach en spelen dus hetzelfde spelletje. Een heel mooi weekend samen in Zaandam.” De derde plek ging op de Rozengracht naar Quirine Oosterveld en Mered de Vries.

De finale bij de heren leverde spektakel op een zeer hoog niveau. Twee teams die dit seizoen veel indruk maken tijdens de DELA Eredivisie Beach tour stonden tegenover elkaar: Jannes van der Ham en Sven Vismans versus Stefan Boermans en Casper Haanappel. Het werd erg spannend, maar op de belangrijke momenten sloegen Boermans en Haanappel verrassend toe.

Ze wonnen met 2-0 en vielen elkaar dolblij in de armen. Het is hun eerste seizoen als team en na meerdere keren op het podium met zilver en brons was het nu zo ver: op het hoogste treetje van het podium. Boermans: “Eindelijk, hier werken we zo hard voor. We hoopten er van te voren al op dat dit hem zou worden. Zo gaaf.”

Het brons bij de heren ging naar Mees Blom en Matthew Immers van Beachvolleybal Team Nederland.

Bekijk ook eens