Goud voor Belgisch duo Maertens/van der Vonder bij BetCity Eredivisie Beach in Zaanstad

In Zaanstad stond afgelopen weekend de zesde editie van de BetCity Eredivisie Beach op het programma. Een Centre Court op de Burcht en twee side courts bij beachvolleybal vereniging Silicium was het strijdtoneel. Maertens/van der Vonder en Luini/Verberne gingen er met de winst vandoor.

In het damestoernooi werd er door organisator Sportworx een wildcard verleend aan het Belgische duo Louka Maertens en Lisa van der Vonder. De meiden lieten zien de wildcard te verdienen, want ze mochten zich na een driesetter in de kwartfinale tegen Broring/van Vegten melden in de halve finale. Daar stonden Senna van Berg en Jill Weeda op hen te wachten, die vorige week via de topdivisie een promotie naar de Eredivisie wisten af te dwingen. An sich dus al een hele knappe prestatie dat de twee het tot de halve finale schopten. Het Belgische duo Maertens/van der Vonder was echter wel een horde te groot, met twee keer 21-18 werd het hoofd gebogen. In de finale kwam het Belgische duo amper in de problemen tegen Lisa Luini en Serena van der Made. Met 21-18 en 21-14 namen zij het goud mee naar huis. Brons ging naar Lynn van Mill en Iris Reinders, die daarmee al voor de derde keer dit seizoen op het podium eindigen.

Bij de mannen was het ook een Luini die zich in de finale mocht melden. Leon Luini vormde een gelegenheidsduo met Yannick Verberne. De twee waren dit toernooi heer en meester; geen set ging verloren tot aan de finale. Daar stuitte Luni/Verberne op trainingsmaatjes Sam van der Loo en Yvo Lunsing. Het werd een ware thriller, waarbij alle drie de sets met minimaal verschil werd gewonnen. Uiteindelijk waren het Luini/Verberne die met 15-13 aan het langste eind trokken en zich op het hoogste treetje mochten melden. Bronzen medaille ging naar Elwin Oskam en Mika Prins, die een wildcard hadden gekregen.

Bekijk ook eens

In het openingsweekend van DELA Eredivisie Beach doen er meteen veel topteams mee. Het zal een spannende en interessante strijd worden om de eerste titel van seizoen 2018. Met een aantal nieuwe teams bij zowel de mannen als de vrouwen en de sterke teams van 2017 die hun titel willen verdedigen. De Zeeuw Dirk Boehlé wil met Steven van de Velde op eigen strand zegevieren, maar dan zal hij onder andere moeten afrekenen met Jannes van der Ham en Sven Vismans. De twee teams die vorig jaar voor veel spektakel zorgen.

Boehlé en Van de Velde en Van Der Ham/Vismans, het waren de smaakmakers van de eredivisie van 2017. Ze vochten vele finales met elkaar uit en dat leverde duels op vol vechtlust en passie. Krijgt Vlissingen meteen weer een ‘droomfinale’ met deze twee duo’s tegenover elkaar? Het zou zo maar kunnen! De thuisspelende Dirk Boehlé en zijn partner komen deze week ook in actie op de FIVB World Tour in Luzern, ze stromen daardoor zondagw in Vlissingen in.

Van der Ham en Vismans starten al op zaterdag in de poulefase net als Ruben Penninga en Tom van Steenis van Beachvolleybal Team Nederland. Ook zijn er aantal nieuwe teams gevormd, zoals Bas Verpoorten met Eargenell De Cuba, Tom Feldkamp en Erik Nijland, Joost Groen met Robin Kalmeijer en Jasper Niewold met Thijs Nijeboer. Het is interessant om te zien wat de nieuwe teams al kunnen en of ze het de topteams lastig kunnen maken.

 IJzersterk

Het vrouwentoernooi in Vlissingen kent een ijzersterk deelnemersveld. Laura Bloem en Jolien Sinnema zijn als eerste geplaatst op het Zeeuwse zand, ze werden zaterdag nog vijfde op de World Tour in Turkije en gaan nu voor hun eerste eredivisie titel als team. Met andere partners schreven de dames van Beachvolleybal Team Nederland in eerdere seizoenen al wel toernooien op hun naam. Op Stadsstrand Vlissingen krijgen ze concurrentie van het nieuwe duo Sophie van Gestel/Marloes Wesselink en van Emi van Driel en Raisa Schoon. Ook de routiniers Annemieke Driessen en Ilke Meertsen doen mee.

Misschien kan een van de nieuwe teams voor een verrassing zorgen op het Zeeuwese strand. Tweevoudig Olympiër Sophie van Gestel vormt dit seizoen een duo met Marloes Wesselink, die vorig seizoen samen met Laura Bloem een aantal toernooien won. Een uitdaging voor dit kersverse team wordt wel de blokkering, beide speelsters hebben altijd achterin het veld gestaan. Ook Quirine Oosterveld en Mered de Vries, beide zeer ervaren, zouden wel eens hoge ogen kunnen gooien samen.

Het toernooi start zaterdag om 10.30 uur en gaat door tot ongeveer 19.30 uur. Op zondag is het finaledag. Om 16.00 uur staat de finale van de vrouwen op het programma en daarna om 17.00 uur als afsluiting de mannenfinale. De toegang tot alle wedstrijd is gratis.

Bekijk ook eens