De DELA Eredivisie Beach in Eindhoven is gewonnen door twee internationale topteams. Bij de heren waren de Belgen Dries Koekelkoren en Tom van Walle duidelijk de sterkste. In de finale moesten de Belgen wel bij de les blijven tegen Jannes van der Ham en Sven Vismans: 21-8 en 22-20. Toch waren Van der Ham en Vismans ook tevreden, ze verzekerden zich van de wildcard voor het EK in eigen land. Liliana en Elsa wonnen de damesfinale na een spannende strijd tegen Sanne Keizer en Madelein Meppelink. Het werd 16-21, 19-21 en 15-12 voor Spanje.

Dries Koekelkoren en Tom van Walle speelden een sterk toernooi in Eindhoven. De Belgen die normaal in de World Tour actief zijn, wonnen zaterdag beide pouleduels zonder problemen. Ook in de kwart- en de halve finale domineerden ze. De Belgen gingen zonder setverlies de finale in, maar dat lukte Jannes van der Ham en Sven Vismans ook. De finale leverde een mooie strijd op met spectaculaire duels aan het net tussen de twee lange blokkeerders Van Walle en Van der Ham.

Ook verdedigend lieten beide teams hun kwaliteiten zien, vooral Vismans redde een aantal ballen die al als punt werden gezien. Niet voor niets staan beide teams volgende maand op het DELA EK Beach. Zowel in de eerste als in de tweede set wisten de zuiderburen op de belangrijkste momenten toe te slaan en het verschil te maken, mede dankzij de harde sprongservice van Van Walle: 21-18 en 22-20. De Belgen vonden het een mooi toernooi op een geweldige locatie midden in de stad. “Echt een topsfeer hier in Eindhoven, we hebben genoten. We zijn momenteel vol in voorbereiding op het EK, daar gaan we voor een medaille.”

Van der Ham en Vismans hielden een dubbel gevoel over na de verloren finale. Vismans: “We wilden de wildcard dolgraag halen met goud hier in Eindhoven, maar de Belgen waren simpelweg beter. Dat is jammer, maar we hebben ons belangrijkste doel van 2018 behaald. Nu gaan we ons voorbereiden en willen we knallen op het Europees kampioenschap.”

Het brons ging naar Stefan Boermans en Casper Haanappel, ze versloegen in de strijd om de derde plek Tom Feldkamp en Erik Nijland.

Bij de dames werd de finale pas in de derde set beslist, het massaal aanwezige publiek op de Markt genoot van een intense strijd. Sanne Keizer en Madelein Meppelink van Beachvolleybal Team Nederland wonnen de eerste set met 16-21, maar daarna werd het zeer spannend. Liliana en Elsa wonnen de tweede set met 21-19. De Spaanse dames begonnen sterk aan de beslissende derde set en kwamen op een 0-3 voorsprong. Door de scherpe service van de Spaanse dames en het sterk blok, wisten Keizer en Meppelink niet echt in hun spel te komen.

Spanje liep uit naar 2-9, maar op de scherpe service van Keizer kwam Nederland weer knap terug tot 8-10. Liliana en Elsa bleven netjes spelen in de side-out en maakten het alsnog af: 15-12. Ze waren trots op de titel in Eindhoven. “Super dat we hier konden spelen, een mooi toernooi. We hebben genoten en deze titel geeft vertrouwen. Op naar het EK in Nederland.”

Bij de dames veroverden Emi van Driel en Raisa Schoon de derde plek. Ze wonnen in de kleine finale van Sophie van Gestel en Marloes Wesselink. De strijd om de wildcard voor het DELA EK Beach in eigen land blijft daardoor erg spannend.

Bekijk ook eens