Het is een speciaal weekend voor Manon Flier in Utrecht. Het is haar debuut in de eredivisie en ook voor het eerst dat ze beachvolleybalwedstrijden speelt in eigen land. Met haar partner Marleen van Iersel won ze vandaag drie keer op rij en daardoor staan ze morgen in de halve finale. De dames van Beachvolleybal Team Nederland hebben een duidelijk doel. ,,We gaan voor een podiumplek. We willen groeien in dit toernooi en hebben de stijgende lijn te pakken.”

Het was vanmorgen nog even wennen voor Marleen en Manon. ,,We moesten duidelijk inkomen en echt wennen aan de bal. Ook denk ik dat we nog niet helemaal wakker waren,” zo blikte Marleen terug op de eerste wedstrijd van de dag, waarin het duo van Beachvolleybal Team Nederland met 21-17 en 21-17 won van Baak/van Iperen. ,,Het is heel anders, spelen in eigen land met een andere sfeer. Het is heel gezellig, je komt overal bekenden tegen. Dat is even wennen, maar voor mij ook goed om te ervaren. In de World Tour in het buitenland focus je je puur op de duels, nu heb je ook veel contact met allerlei mensen.”

Na de eerste wedstrijd ging het beter lopen. Dat voelde goed. Manon: ,,Tegen Australië was de focus er weer volledig en liep het spel lekker. We hadden het goed omgezet, duidelijk vooruitgang.” Marleen en Manon zijn blij dat ze ook een eredivisie toernooi kunnen spelen. Marleen: ,,We hebben bewust voor het toernooi in Utrecht gekozen, om voor de World Tour in eigen land nog wedstrijdritme op te doen. Een goede opbouw richting het toernooi in Den Haag en met een goed niveau.”

Daar is Manon het volledig mee eens. ,,Ik vind dat het niveau van de eredivisie goed is, je wint hier echt niet zo maar even. Ik merk dat de drive bij elk team groot is, de wil om te winnen. Echte sportvrouwen qua instelling, ze gaan er vol voor en vinden het leuk en uitdagend om tegen ons te spelen.” Marleen speelde al veel meer in de eredivisie en merkt dat het niveau stijgt. ,,Het is zeker anders vergeleken met een paar jaar geleden. De teams zijn degelijker, het is niet meer zo als toen. Je wint niet even gemakkelijk. Dat vind ik mooi om te zien. Het beachvolleybal in Nederland wordt steeds beter en beter.”

Manon en Marleen gaan voor een podiumplek in Utrecht. ,,De start was niet top maar in het tweede duel ging het al veel beter. De stijgende lijn hebben we dus te pakken en we wonnen ook het derde duel. Een goede eerste dag en we willen groeien in het toernooi.  Ook mooi om veel duels op een dag te spelen, compleet nieuws voor mij: drie duels op dezelfde dag. Goed voor het wedstrijdritme,” zo sluit Manon lachend af.

In de derde wedstrijd wonnen ze van Madelein Meppelink en Sanne Keizer en daarmee verzekerden Manon en Marleen zich van een plek in de halve finale. Die spelen ze morgenmiddag op het Lucasbolwerk in Utrecht.

Bekijk ook eens