Brouwer en Meeuwsen gaan voor internationale en nationale successen

In 2016 kwamen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen helemaal niet in actie in eigen land. De topspelers van Beachvolleybal Team Nederland speelden voornamelijk op de FIVB World Tour en in aanloop naar de Olympische Spelen werd het NK ook overgeslagen. Maar Brouwer en Meeuwsen spelen graag in eigen land en zijn dan ook erg blij met de plannen van de nieuwe organisator van de Eredivisie Beachvolleybal Tour. ,,Ik vind het een hele goede ontwikkeling dat de eredivisie in Nederland weer de aandacht krijgt, zo hoort het. Met Music & Sports van Wilco Nijland stapt er een professionele partij in, ze weten wat spelers, steden en toeschouwers verwachten van een evenement,” zo vertelt Alexander.

De winnaars van Olympisch brons in Rio kijken tevreden naar de ontwikkelingen rondom de Eredivisie Beachvolleybal Tour. Robert: ,,Ik ga ervan uit dat het zorgt voor professionalisering van de eredivisie en het daardoor het niveau in Nederland omhoog brengt. Daarvoor is het erg belangrijk dat ook de topteams deelnemen, dus ik hoop dat we daar oplossingen voor vinden en het in ons programma past om ook i de eredivisie te spelen. We gaan dus deze zomer zeker een keer meedoen en ook het NK staat op het programma. De plannen van Wilco klinken erg goed, dit gaat de Nederlandse tour een boost geven dat is ook hard nodig. Ik ben benieuwd naar het niveau van de teams, want we hebben al zo lang niet in de eredivisie gespeeld.”

Robert vindt het enorm leuk dat er veel in steden gespeeld gaat worden in 2017. ,,Daar komen tenslotte ook de meeste mensen kijken. Het is toch prachtig als er dan voor een paar honderd man gespeeld kan worden in Nederland en ooit duizend. Als het niveau groeit, kan dat zeker. Wij gaan dit jaar voor de Nederlandse titel, dat is zeker ons doel. En onze belangrijkste twee doelen voor dit seizoen: een medaille winnen op het WK en het EK.”

Opvoeding

Alexander vertelt waarom ze er de laatste jaren niet veel bij waren en wat ze nu graag willen. Ook kijkt hij even terug in het verleden. ,,Wij aan de ontwikkeling ook graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de eredivisie door ons vaker op de Nederlandse velden te vertonen. De afgelopen jaren waren we niet eens bij het NK, laat staan de eredivisie. Dit had niet te maken met onwil, maar met prioriteiten stellen in ons drukke programma. We beseffen ons echter wel dat we als ambassadeurs van het beachvolleybal een rol te vervullen hebben, ook op Nederlandse bodem. De eredivisie was voor ons een stuk ‘beachvolley opvoeding’ en een springplank naar het internationale circuit. We hopen met deelname aan de eredivisie jongere spelers te inspireren en zoveel mogelijk mensen van dichtbij deze fantastische sport te laten beleven. Ook is het leuk om vaker voor vrienden en familie te spelen.”

Het spelen in steden wordt in het beachvolleybal steeds normaler. Zo werd het WK van 2015 al in vier Nederlandse steden gespeeld en niet op het strand. Ook in 2017 wordt er niet op een echt strand gestreden om de wereldtitel, maar in een grote stad: Wenen. Ook de Eredivisie Beachvolleybal Tour doet steeds meer steden aan, zoals Arnhem, Groningen, Zutphen en Utrecht. Alexander: ,,Het lijkt me fantastisch om veel in steden te spelen, maar het is ook reëel als binnen nu en drie jaar elke grote Nederlandse stad een eredivisie weekend organiseert. Zeker als het niveau steeds hoger ligt. Hopelijk blijven ook de strandlocaties als Ameland, Vlissingen, Vrouwenpolder, Hoek van Holland en Scheveningen onderdeel uitmaken van het circuit, dat hoort er echt bij. We kunnen een mooi voorbeeld nemen aan de Duitse en Zwitserse tours en daar over een paar jaar met onze stranden en topteams zelfs nog een schepje bovenop doen!”

Bekijk ook eens