Sophie van Gestel en Marloes Wesselink hebben de wildcard voor het DELA EK Beach veroverd. De beachvolleybalsters wonnen in de finale van de DELA Eredivisie Beach in Groningen met 2-0 (21-19 en 21-18) van Emi van Driel en Raisa Schoon, de overgebleven concurrent voor de felbegeerde plek op het Europees kampioenschap. “Ik ben zo trots op ons, dit had ik echt totaal niet verwacht,” aldus Wesselink.

Het werd zondagmiddag in de stralende zon een ongelooflijk mooie ontknoping op de Grote Markt in Groningen. Een gedroomde climax in de DELA Eredivisie Beach. In de laatste ronde die meetelde voor de EK-wildcard pas op het allerlaatste momente, in de finale, de beslissing. Mooier en spannender kan het niet. Die finale op de Grote Markt ging tussen Sophie van Gestel en Marloes Wesselink, een zeer ervaren team, en de jonge talenten Emi van Driel en Raisa Schoon. Het leverde een mooie strijd op.

In de eerste set ging het in de beginfase volledig gelijk op, maar dankzij sterk verdedigend werk en tactische keuzes in de aanval werd het 14-10 voor Van Gestel en Wesselink. Maar Van Driel en Schoon lieten zien dat ze mentaal sterk zijn en bleven hard knokken. Ze brachten het verschil terug tot 1 punt: 18-17. Een harde aanval van Wesselink besliste uiteindelijk de lange en spannende set: 21-19 voor het ervaren team.

De tweede set leek op de eerste, ook daarin ging het eerst gelijk op en maakten Van Gestel en Wesselink met hun ervaring en slimme ballen het verschil op de belangrijke momenten en ook hun ijzersterke verdediging bleek een wapen. Ze wonnen met 21-18 en vielen elkaar blij in de armen. De wildcard voor het DELA EK Beach is een feit. Wesselink kan het nog niet bevatten. “We staan nog een beetje in shock op de Grote Markt, dit is nog even onwerkelijk maar ook ontzettend gaaf. Wat ben ik trots op ons.”

Wesselink en Van Gestel, al jarenlang dikke vriendinnen, spelen sinds dit seizoen samen en dat blijkt een goede combinatie. Maar plaatsing voor het DELA EK Beach, dat hadden ze zelf totaal niet zien aankomen. Wesselink: “We gingen samen voor een mooie, gezellige zomer met veel eredivisie toernooien en vooral lekker veel spelen. Dit is een complete verrassing en het is zo tof dat het extreem lang spannend bleef. Eigenlijk had ik verwacht dat Emi en Raisa het vorige week al zouden beslissen maar dat gebeurde dus niet. Dit is wildcard waardig, zo’n spannende ontknoping tussen drie sterke teams. Het niveau van de DELA Eredivisie Beach is hoog, we zijn erg aan elkaar gewaagd. Ik heb een dubbel gevoel, want ik ben superblij maar ik ben ook trots op Emi en Raisa en had het hun ook zo gegund.”

Nu kunnen de ervaren speelsters zich gaan voorbereiden op het EK in eigen land. Wesselink viert dan in Utrecht haar jubileum. “Het wordt mijn tiende EK, hoe mooi is dat. En ook zeker weten de laatste, dus we gaan er zeker van genieten. En ik weet zeker dan Emi en Raisa nog vele EK’s gaan spelen, voor ons is dit de laatste kans en die pakken we dus. We mogen in Utrecht de poule spelen en als we in het veld staan, zijn we altijd gretig en willen we winnen. We gaan alles geven voor eigen publiek en gaan proberen de poule door te komen.”

Bij de mannen ging de titel in Groningen naar Christiaan Varenhorst en Jasper Bouter. In een spectaculaire finale bleken ze met  2-1 (21-18, 24-26 en 15-9) te sterk voor Dirk Boehle en Steven van de Velde.

Bekijk ook eens