Een terugblik met Kenneth Verwaal op het beachseizoen 2022

Met zeven reguliere stops, twee King of the Court toernooien en twee Nederlandse kampioenschappen (regulier en King of the Court) kende de Nightwatch Eredivisie Beach een prachtige zomer. Met projectleider Eredivisie Beach bij Sportworx, Kenneth Verwaal blikken we terug op het beachseizoen 2022.

Het contract tussen de Nederlandse Volleybalbond en Sportworx voor de organisatie is voorafgaand aan het afgelopen seizoen met vier jaar verlengd, wat betekent dat de Eredivisie Beach in ieder geval tot en met 2025 door Sportworx zal worden georganiseerd. De overeenkomst schrijft voor dat er minimaal achttoernooien regulier beachvolleybal moeten worden gehouden, iets wat ook dit afgelopen seizoen is gelukt.

Nieuwkomers

Op de tour waren dit jaar drie nieuwkomers: Boskoop, Venlo en Nijmegen. Verwaal geeft aan dat het 800-jarig bestaan van Boskoop de aanleiding was voor de derde stop op de Nightwatch Eredivisie Beach van dit jaar. “Samen met de breedtsportactiviteiten was het een mooie combinatie met de feestweek”, vertelt hij. “Daarnaast werd ook de nieuwe beachvolleyballocatie officieel geopend. Vereniging Timios heeft een permanente locatie gekregen die dit jaar zelfs eredivisiewaardig was. Samen met de gemeente en de Eredivisie is het mogelijk geweest die locatie te openen.”

Venlo maakte ook voor het eerst deel uit van de Eredivisie Beach. Op de Maaskade was het beregezellig, het maakte onderdeel uit van het Festival aan de Waterkant. De internationale toppers Katja Stam en Raïsa Schoon wonnen overtuigend, bij de mannen zegevierden Jannes van der Ham en Thijs Nijeboer. Voor Verwaal was het een succesvolle primeur: “Venlo heeft een mooie locatie voor de bijvelden op Sportpark Hagerhof. Er is ruimte om een prachtige venue te creëren. Dit jaar is het nog niet gelukt, maar met ruimte voor vijftien beachvelden liggen hier legio kansen voor minimaal de komende twee jaar. Het centercourt was een mooie locatie, pal aan het water met veel festiviteiten eromheen. Zeer geschikte locatie, misschien kunnen we die in de toekomst uitbreiden naar meer velden.” De Eredivisie zal de komende twee jaar in ieder geval ook Venlo aandoen.

De Waalkade in Nijmegen mag dan voor het eerst een Eredivisietoernooi hebben gehost, vorig jaar werd daar al een begin gemaakt met de World Tour. “Nu was er een veld op de Waalkade, maar met alle randactiviteiten was het een heel mooie locatie”, zegt Verwaal. “Lokale ondernemers hadden er ook van alles georganiseerd, de hele Waalkade was gevuld met sportactiviteiten.”

NK in Scheveningen

Van 12 tot en met 14 augustus werd het Nederlands kampioenschap weer gehouden in het The Hague Beach Stadium op het strand van Scheveningen in Den Haag. “Fantastisch dat de NOS voor het eerst in tien jaar weer aanwezig was om live de finaledag uit te zenden”, vertelt Verwaal. “Het was Jammer dat de Nederlandse toppers niet aanwezig konden zijn vanwege een Elite-16 toernooi in Hamburg. De koppeling met het Summer Beach Volleyball Circuit was daarnaast ook ontzettend tof, het hele strand van Scheveningen stond weer vol met beachvolleyballers. Het stadion was, ondanks dat het veel te warm was (ruim 32 graden aan de kust, red.), voor 80 procent gevuld.”

King of the Court

Het internationaal succesvolle King of the Court, dat ook door Sportworx ontwikkeld is, had dit jaar voor het eerst een kleine tour naast de reguliere Eredivisie Beach. Er waren twee standalone toernooien in Rotterdam en Zutphen, het NK in Breda diende als afsluiter voor de tour. Daar waren zelfs startbewijzen te verdienen voor het EK King of the Court, dat de week erna in Utrecht werd gespeeld.

Volgend jaar zouden er zomaar eens meer King of the Court toernooien aan de tour toegevoegd kunnen worden, geeft Verwaal aan. “Ik denk dat het heel goed is om een nationale tour te hebben. Om meer mensen kennis te laten maken met deze variant. We kunnen met King of the Court voldoen aan de wens van gemeentes. Ze vragen dat expliciet aan. De reden daarvoor is dat het een jongere doelgroep aantrekt en aansluit op de beleidsdoelstellingen rondom urban culture in de stad, met alles wat we eromheen organiseren.”

2023

Wat staat er na de succesvolle editie van 2022 volgend jaar te wachten? “Wederom een eredivisietour met minimaal 7 stops en een NK. Ook standalone King of the Court-evenementen en een NK KOTC. Van Almelo en Venlo weten we al zeker dat ze op de kalender staan. Tipje van de sluier: we willen komend seizoen kijken waar de combinatie gemaakt kan worden met de andere divisietoernooien en het Summer Beach Volleyball Circuit.”

Bekijk ook eens