Afgelopen weekend stond in het teken van het BetCity Nederlands Kampioenschap beachvolleybal. Traditiegetrouw werden de laatste prijzen van het reguliere Nederlandse beachvolleybalseizoen verdeeld in Scheveningen. Ondanks het wisselende weer zagen velen bezoekers Van de Velde/Van der Loo en Piersma/van Driel de titels mee naar huis nemen.

Veel beachvolleyballiefhebbers wisten hun weg dit weekend te vinden naar Scheveningen, waar de beste Nederlandse spelers en speelsters het op vrijdag, zaterdag en zondag tegen elkaar opnamen in de strijd om de titel ‘Nederlands Kampioen’. Vanuit het kwalificatietoernooi op vrijdag stroomden 16 teams door naar het hoofdtoernooi op zaterdag. Op zondag werd het weekend afgesloten met de finaledag. Het werd een prachtige afsluiting van het BetCity Eredivisie Beach seizoen, dat in totaal uit negen stops, verdeeld over het hele land, bestond. Ieder Nederlands Kampioenschap brengt verassende uitslagen met zich mee, daar was deze editie geen uitzondering op.

Bij de mannen een spannende clash in de halve finale tussen Luini/Nijland en Nijeboer/van Werkhoven. Met bijzonder harde wind verschoof het momentum in de wedstrijd aan de lopende band. Uiteindelijk waren het Thijs Nijeboer en Mart van Werkhoven die een gat wisten te slaan in de derde set en daarmee een plek in de finale afdwongen. Daar kwamen ze Steven van de Velde en Sam van der Loo tegen, die sterk uit de startblokken vlogen en de eerste set overtuigend naar hun hand wisten te zetten. In set twee een heel ander wedstrijd verloop. Nijeboer/van Werkhoven gaf zich niet zomaar gewonnen en dwong een 9-0 voorsprong af. Dat met de straffe wind in het stadion alles kan gebeuren bleek, want Steven van de Velde en Sam van der Loo bogen deze ruime achterstand om in een 21-19 setwinst. Met deze op voorhand onmogelijk geachte comeback kroonden zij zich tot Nederlands Kampioen beachvolleybal 2023. Brons ging naar Leon Luini en Erik Nijland.

Bij de vrouwen waren het Wies Bekhuis en Kirsten Broring die zich knap ten kosten van Emma Piersma en Mexime van Driel wisten te plaatsten voor de halve finale. In die halve finale waren Serena van der Made en Lisa Luini de talenten van Beachvolleybal Team Nederland echter te machtig. Van der Made/Luini bekroonden daarmee en goed seizoen met een finaleplek en, zo bleek later, misstonden niet in die finale. Ze stonden daar tegenover titelverdedigster Brecht Piersma met haar maatje Emi van Driel en wisten een derde set uit het vuur te slepen. Met minimaal verschil ging deze derde en beslissende set naar Piersma/van Driel. Piersma mag zich daarmee voor het tweede jaar op rij Nederlands Kampioen noemen.  Brons ging naar Wies Bekhuis en Kirsten Broring, ten kosten van Laura Overwater en Esther Cramer.

Bekijk ook eens