Na een lange dag in Zaanstad zijn de kampioenen van het openingstoernooi van de DELA Eredivisie Beach 2020 in de blakende zon gehuldigd. Bij de vrouwen betraden Katja Stam en Raïsa Schoon verrassend de hoogste trede op het podium, zij versloegen het als eerste geplaatste duo Sanne Keizer en Madelein Meppelink. In de mannenfinale was het gelegenheidskoppel Stijn van Tilburg en Dirk Boehlé te sterk voor Ricardo Hofman en Erik Nijland. Het toernooi begon bij zonsopkomst om 5.24 uur bij beachvolleybalvereniging Silicium in Zaanstad. De DELA Eredivisie was vanochtend de eerste sportcompetitie in Nederland die weer opstartte sinds het begin van de coronacrisis.

Vrouwen

De als tweede geplaatste Katja Stam en Raïsa Schoon openden de dag bij zonsopkomst met een 2-0 zege op Bjorna Gras en Marly Bak. Vervolgens werd in de poule ook gewonnen van het wildcard-duo Marrit en Hester Jasper. Ook Sanne Keizer en Madelein Meppelink waren in de eerste wedstrijd present, zij versloegen Ilona Lievaart en Serena van der Made met 2-0. Later werden ook Brecht Piersma en Desy Poiesz geklopt.

In de kwartfinales kruisten beide poules en zo trof Stam/Schoon het duo Lievaart/Van der Made uit Poule A. De meiden van Beach Team Nederland wonnen met 2-0. Keizer/Meppelink versloeg op het hoofdveld de volleybaldames Marrit en Hester Jasper.

In de halve finale speelde Stam/Schoon tegen de zussen Emi en Mexime van Driel. Helaas moest deze wedstrijd voortijdig worden beeindigd, omdat Emi van Driel geblesseerd raakte bij het opduiken van de bal dichtbij de boarding. Keizer/Meppelink rekende in een spannende strijd af met Julia Wouters en Puk Stubbe.

Het verschil in de finale tussen Stam/Schoon en Keizer/Meppelink werd direct in het begin gemaakt. “Wij hadden echt een soort van flow voor de wedstrijd”, vertelt een blije Raïsa Schoon na afloop. “Het voelde echt als: we gaan ze pakken, het kan en we gaan het doen.” Partner Katja Stam valt haar bij: “Ik denk dat wij het begin gewoon heel sterk waren. Energiek begonnen. We bliezen ze direct een beetje omver.”

Dat zij de eerste kampioenen zijn van dit kalenderjaar maakt de dag nog nét een stukje specialer. Stam sluit af met: “Samen in een wedstrijdritme komen, elke keer weer samen warm worden. Ons eerste buitentoernooi samen. Weersomstandigheden van regen naar zon, van donker naar licht. Het was een speciale dag.”

Mannen

Voor de beide finalisten in het mannentoernooi begon de dag om 6.10 uur met een onderling treffen in de poule. Met twee keer 21-18 trokken Stijn van Tilburg en Dirk Boehlé aan het langste eind. Beide teams wisten ook van Rik Damen en Sam van der Loo te winnen in de poule.

In de kwartfinale wisten Ricardo Hofman en Erik Nijland het als eerste geplaatste duo Tom van Steenis en Sven Vismans te verslaan. Van Tilburg en Boehlé schakelden Thijmen Heemskerk en Dennis van Wijk in twee sets uit.

In de halve finales moesten Hofman en Nijland flink de strijd aangaan tegen het duo Erik van der Schaaf en Sam Gortzak, die beide uit de regio afkomstig zijn, maar bij Lycurgus in Groningen in de Eredivisie volleybal spelen. Toch konden ze in twee sets zegevieren. Van Tilburg en Boehlé verwezen Daan Haanappel en Jary Kroon naar de gedeelde derde plaats.

Na afloop van de met 2-0 gewonnen finale wist Stijn van Tilburg direct waar de winst gehaald was. “We voelden ons fit. Ik heb veel getraind, best een redelijke conditie.” Gelegenheidspartner Dirk Boehlé vult hem aan: “Ik denk dat wij echt gretig waren. We waren hier wel met een missie. En dat geeft op ’n bepaalde manier toch de doorslag.”

Bekijk ook eens