Twee talentvolle teams van Beachvolleybal Team Nederland hebben in Scheveningen de nationale titels gewonnen. Raïsa Schoon en Katja Stam onderstreepten hun dominantie tot nu toe in de Eredivisie en versloegen voor de vierde keer op rij het duo Keizer / Meppelink in een finale. Jasper Bouter en Ruben Penninga sloegen in de eindstrijd genadeloos toe en wezen Boermans / De Groot naar de tweede plaats.

Vrouwen
Bij de vrouwen kon er maar een finale op het programma staan: Keizer / Meppelink tegen Stam / Schoon. Tot nu toe streden zij ook in elke finale van de DELA Eredivisie Beach, Raïsa Schoon en Katja Stam waren in alle drie die instanties de beste. Voor het publiek van 350 toeschouwers, wat met coronamaatregelen een uitverkocht The Hague Beach Stadium betekent, maakten beide damesteams er een thriller van een finale van.

Het initiatief lag in de openingsfase bij de nummers 1 geplaatst, Sanne Keizer en Madelein Meppelink. Zij wonnen de openingsset met minimaal verschil: 21-19. Vanaf set twee draaide het bij de talenten van Beachvolleybal Team Nederland beter en zij trokken met 21-17 de stand gelijk. In de beslissende derde set waren beide teams danig aan elkaar gewaagd, er zaten niet meer dan twee punten tussen. Keizer / Meppelink dwong als eerste twee matchpoints af, op 14-12 konden ze het afmaken. De jonge meiden hielden het hoofd koel, overleefden de matchpoints en kregen bij 15-16 zelf de kans om het kampioenschap binnen te halen. Een eerste harde aanval van Katja Stam werd nog gekeerd, maar in de herhaling sloeg de blokkeerster keihard toe.

Het is voor zowel Katja Stam als Raïsa Schoon de eerste Nederlandse titel bij de senioren. Ze hadden met andere partners al wel eens brons gepakt. Katja Stam vertelde na afloop dat hun gretigheid de doorslag gaf. “We hadden het vertrouwen dat het, ondanks de 14-12 achterstand, toch nog niet gedaan was. De teleurgestelde Madelein Meppelink gaf na afloop toe dat zij wellicht iets te graag wilden en daardoor de rust niet hadden om het af te maken. “We gaan er vol voor, we geven alles. En dan vallen ze net uit”, refererend aan de matchpoints die het duo niet wist te benutten.

Het podium werd compleet met de bronzen plaats van Marleen van Iersel en Jantine van der Vlist. Het gelegenheidskoppel kon het in de halve finale niet bolwerken tegen Keizer / Meppelink, maar rekende in de kleine finale wel af met Emma Piersma en Esmee Priem. Ze wonnen met 2-1.

Mannen
Ook bij de mannen stond er een talentvol team van Beachvolleybal Team Nederland op het hoogste treetje, Jasper Bouter (23) en Ruben Penninga (22) wisten het team in vorm, Stefan Boermans en Yorick de Groot, met 2-0 (21-17, 21-9) te verslaan. Het verloop was in deze finale minder spannend, het spel was op momenten zeer spectaculair. Veel verdedigende ballen van zowel Bouter als De Groot. Blokkerend was vooral Ruben Penninga van ongekende klasse.

In de halve finale had Boermans / De Groot nog afgerekend met de nummers 1 geplaatst Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Ze legden serverend de bronzen medaillewinnaars van Rio het vuur aan de schenen. Die prestatie konden ze in de finale niet herhalen. Boermans zei na afloop dat alle wat er goed ging in de halve eindstrijd in de finale niet lukten.

Voor Jasper Bouter is het de tweede nationale titel, met Christiaan Varenhorst was hij in 2017 de sterkste. In totaal is het zijn vierde podiumplek. Ook voor Ruben Penninga is dit zijn vierde NK-medaille, maar voor het is het na twee keer zilver en het brons van vorig jaar samen met Bouter het eerste goud.

In de troostfinale won Brouwer / Meeuwsen in twee sets van Dirk Boehlé en Mart van Werkhoven. In het eerste toernooi dat zij sinds maart samen speelden ontbrak het wedstrijdritme. Het brons was een pleister op de wonde van het missen van de titelstrijd.

Bekijk ook eens