Rik en Gijs van Solkema debuteerden vandaag op het strand van Hoek van Holland in de DELA Eredivisie Beachvoleybal Tour. De neefjes wonnen de eerste divisie in Vrouwenpolder, hun eerste toernooi samen en dat leverde promotie naar de eredivisie op. In de eredivisie deden ze het netjes met een negende plek. “We gaan hierna de zaal weer in, dus ons debuut was een mooi eind van het beachseizoen.”

Debuteren in de eredivisie en dan meteen starten tegen het als eerste geplaatste team. De neefjes Van Solkema moesten er vanmorgen aan geloven. Ze speelden tegen Mees Blom en Ruben Penninga van Beachvolleybal Team Nederland. En dat liep verrassend goed. Ze verloren met 1-2 maar het hoge spelniveau gaf veel vertrouwen. Gijs: “Het was een lekker duel tegen Mees en Ruben, we gingen er vol in en maakten ze het knap lastig. Het was een succesvolle dag voor ons, want ook in de tweede wedstrijd liep het top en die wonnen we.”

Vanavond speelden ze tegen Bas Verpoorten en Tom van Steenis om de finaledag te halen. Dat lukte ze niet, maar in de eerste set kwamen ze er nog dichtbij: 17-21. “We namen risico en gaven alles, ook met serveren. Dan kan je lang bij blijven. Maar ik speelde zelf niet echt lekker in deze partij en de side-out liep in de tweede set totaal niet. Dan verlies je hem,” aldus Rik. Zijn neef vult hem aan. “Dit was een lastige partij, want de wind was plotseling gewoon negentig graden gedraaid. Dan zie je ook dat de tegenstander meer ervaring heeft en daar beter mee om kan gaan. Zonde, want we waren zo lekker bezig.”

Het was hun debuut in de eredivisie en daar blijft het voorlopig ook even bij. Vanaf volgende week staan ze weer in de zaal. Spelverdeler Gijs verlaat de Nederlandse competitie om in de Duitse Bundesliga bij SVG Lüneburg te gaan spelen. En zijn neefje Rik verkast van het Talent Team naar VV Prins. “Maar dit smaakt zeker naar meer, ik durf al te zeggen dat we volgend jaar weer samen op het zand te zien zijn. We vullen elkaar goed aan zowel binnen als buiten het veld. We hebben nooit samen getraind, nou ja. In de zaal zo vaak. Maar niet in het zand. En dan laten we twee toernooi heel goed spel zien. Daar zijn we heel trots op,” aldus Gijs.

Bekijk ook eens