• Nieuwe teams laten het gelijk zien

Op de zonnige openingsdag van het nieuwe seizoen van de DELA Eredivisie Beach op het strand van Vlissingen hebben twee nieuwe teams het meteen goed gedaan. Tweevoudig Olympiër Sophie van Gestel en haar nieuwe partner Marloes Wesselink wonnen zaterdag beide poulewedstrijden. Daardoor plaatsten ze zich direct voor de kwartfinale. Ook Bas Verpoorten en Eargenell de Cuba spelen sinds kort samen. Dat blijkt een succes, ze wonnen meteen twee keer en staan zondag in de kwartfinale.

Sophie van Gestel en Marloes Wesselink wonnen hun eerste wedstrijd samen met 2-0 (21-14 en 26-24) van Hannah van Esch / Danique Timmermans. In de tweede set moesten ze er wel diep voor gaan in zware (hete) omstandigheden. In de tweede wedstrijd wonnen ze overtuigend met 21-15 en 21-14 van Marly Bak en Esther Dijkstra. Sophie van Gestel: “Het bevalt goed met Marloes, maar ik moet eerlijk zeggen dat het wel even wennen was in de eerste partij. Het was vooral fysiek erg pittig in de hitte en het is omschakelen met een nieuwe partner. We hebben maar vier keer samen getraind, dit was een prima eerste dag zo. Het is leuk spelen samen, ik geniet. Morgen meer!”

Ook Eargenell de Cuba keek zeer tevreden terug op de eerste dag van de DELA Eredivisie Beach. Hij speelt in Vlissingen en volgende week in Zutphen samen met Bas Verpoorten. Na de eerste dag was hij enorm blij. “Ik heb vertrouwen in ons en dan is het gaaf als je ook in het veld toont wat je kan. We hebben nog amper samen getraind, maar zijn allebei zelf topfit. We weten elkaar meteen goed te vinden en zijn allebei tijgers in het veld. We gaan echt overal voor.”

Dat leverde De Cuba en Verpoorten de winst op tegen routiniers Gijs van Pruissen en Jaapjan Feenstra (2-1) en vervolgens tegen Mees Blom en Matthem Immers van Beachvolleybal Team Nederland: 2-0. “We hebben echt een klik in het veld, dat speelt zo lekker. Ik ben trots en superblij dat het zo goed loopt al, als we dit vasthouden kan het een mooie samenwerking opleveren. Bas is een hele goede speler, ‘the beast’. Hij is enorm stabiel en geeft lekkere ballen aan. We gaan pas na Zutphen beslissen of we samen door gaan, maar so far so good. Eindelijk een partner gevonden met dezelfde passie en samen veel plezier in het spel.”

Bekijk ook eens

In het openingsweekend van DELA Eredivisie Beach doen er meteen veel topteams mee. Het zal een spannende en interessante strijd worden om de eerste titel van seizoen 2018. Met een aantal nieuwe teams bij zowel de mannen als de vrouwen en de sterke teams van 2017 die hun titel willen verdedigen. De Zeeuw Dirk Boehlé wil met Steven van de Velde op eigen strand zegevieren, maar dan zal hij onder andere moeten afrekenen met Jannes van der Ham en Sven Vismans. De twee teams die vorig jaar voor veel spektakel zorgen.

Boehlé en Van de Velde en Van Der Ham/Vismans, het waren de smaakmakers van de eredivisie van 2017. Ze vochten vele finales met elkaar uit en dat leverde duels op vol vechtlust en passie. Krijgt Vlissingen meteen weer een ‘droomfinale’ met deze twee duo’s tegenover elkaar? Het zou zo maar kunnen! De thuisspelende Dirk Boehlé en zijn partner komen deze week ook in actie op de FIVB World Tour in Luzern, ze stromen daardoor zondagw in Vlissingen in.

Van der Ham en Vismans starten al op zaterdag in de poulefase net als Ruben Penninga en Tom van Steenis van Beachvolleybal Team Nederland. Ook zijn er aantal nieuwe teams gevormd, zoals Bas Verpoorten met Eargenell De Cuba, Tom Feldkamp en Erik Nijland, Joost Groen met Robin Kalmeijer en Jasper Niewold met Thijs Nijeboer. Het is interessant om te zien wat de nieuwe teams al kunnen en of ze het de topteams lastig kunnen maken.

 IJzersterk

Het vrouwentoernooi in Vlissingen kent een ijzersterk deelnemersveld. Laura Bloem en Jolien Sinnema zijn als eerste geplaatst op het Zeeuwse zand, ze werden zaterdag nog vijfde op de World Tour in Turkije en gaan nu voor hun eerste eredivisie titel als team. Met andere partners schreven de dames van Beachvolleybal Team Nederland in eerdere seizoenen al wel toernooien op hun naam. Op Stadsstrand Vlissingen krijgen ze concurrentie van het nieuwe duo Sophie van Gestel/Marloes Wesselink en van Emi van Driel en Raisa Schoon. Ook de routiniers Annemieke Driessen en Ilke Meertsen doen mee.

Misschien kan een van de nieuwe teams voor een verrassing zorgen op het Zeeuwese strand. Tweevoudig Olympiër Sophie van Gestel vormt dit seizoen een duo met Marloes Wesselink, die vorig seizoen samen met Laura Bloem een aantal toernooien won. Een uitdaging voor dit kersverse team wordt wel de blokkering, beide speelsters hebben altijd achterin het veld gestaan. Ook Quirine Oosterveld en Mered de Vries, beide zeer ervaren, zouden wel eens hoge ogen kunnen gooien samen.

Het toernooi start zaterdag om 10.30 uur en gaat door tot ongeveer 19.30 uur. Op zondag is het finaledag. Om 16.00 uur staat de finale van de vrouwen op het programma en daarna om 17.00 uur als afsluiting de mannenfinale. De toegang tot alle wedstrijd is gratis.

Bekijk ook eens