Katja Stam en Raïsa Schoon hebben hun Nederlandse titel geprolongeerd. In de finale waren ze met 2-1 (21-16, 17-21, 15-5) te sterk voor Emi en Mexime van Driel. Bij de heren ging het goud naar Stefan Boermans en Yorick de Groot, die in de finale met 2-0 (21-10, 21-9) wonnen van Thijmen Heemskerk en Erik Nijland. Priem/Reinders (dames) en Varenhorst/Van de Velde (heren) veroverden het brons.

Dames
De finale van de dames ging tussen Katja Stam/Raïsa Schoon en Emi van Driel/Mexime van Driel. Beide teams wisten eerder op de dag vrij eenvoudig hun halve finale te winnen van respectievelijk Annemieke Driessen/Jessica Smit en Esmee Priem/Iris Reinders.

De twee duo’s begonnen scherp aan de finale en gaven elkaar weinig prijs. Pas na de technische time-out waren het Katja Stam en Raïsa Schoon die uitliepen. Via 14-12 en 19-14 kwamen ze op 20-16. Met een foutservice van Emi van Driel werd de set beslist.

De zussen van Driel gaven echter niet op en zetten alles op alles in de tweede set. De toeschouwers in het The Hague Beach Stadium werden op een waardige finale getrakteerd. Opnieuw werd na de technische time-out het verschil gemaakt, dit keer echter door Emi en Mexime van Driel. Ze bouwden een voorsprong van 4 punten op die ze niet meer uit handen gaven: op 20-17 sloeg Mexime van Driel het setpoint binnen.

In de derde set lieten de winnaars van het zilver op het EK niets aan het toeval over. Katja Stam en Raïsa Schoon stonden binnen no time 11-1 voor. Van Driel/Van Driel werkten nog wat matchpoints weg, maar op 14-5 maakte Katja Stam het winnende punt.

De derde plek op dit NK ging naar Iris Reinders en Esmee Priem. In de bronzen finale versloegen zij Annemieke Driessen en Jessica Smit met 2-0 (21-16, 21-7).

Heren
In de halve finales bij de heren ontstond de eerste verrassing van het toernooi. Thijmen Heemskerk en Erik Nijland wonnen vanochtend de herkansing en mochten het daarna opnemen tegen Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde. De eerste set ging naar de mannen van BTN, maar daarna draaide het om. Heemskerk/Nijland trok de wedstrijd, en dus de finaleplek, naar zich toe (23-25, 21-17, 15-13).

In de eindstrijd nam Heemskerk/Nijland het op tegen Stefan Boermans en Yorick de Groot, die in de halve finale afrekenden met Nijeboer/Luini (21-18, 21-18). Waar het bij de dames een flink duel werd, was het hier eigenlijk geen moment een echte finale. Boermans en De Groot, die ook vorige week zilver wonnen in Wenen, domineerden vanaf het begin van de wedstrijd. Bij een stand van 15-6 was het gat geslagen, Thijmen Heemskerk en Erik Nijland kregen geen kans om terug te komen. Een uitgeslagen bal van laatstgenoemde noteerde de 21-10.

De tweede set gaf hetzelfde beeld. Zowel aan het net als in het achterveld waren de kampioenen van Gstaad de betere partij. Op 12-5 nam Heemskerk/Nijland een time-out, maar het mocht niet baten. Op 20-9 maakte Yorick de Groot het met een tweeslag af. Na het zilver van vorig jaar, mochten de heren vandaag dus het goud in ontvangst nemen.

Het brons werd uitgereikt aan Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde. Leon Luini en Thijs Nijeboer werden hiervoor met 2-0 (21-17, 21-18) verslagen.

Bekijk ook eens