Het had een wedstrijd op de finaledag van het DELA NK Beach kunnen zijn, maar het ging om de beslissende wedstrijd tijdens het kwalificatietoernooi. Twee sterke teams stonden tegenover elkaar en dat leverde veel spektakel op. Timo Gras en Daan Haanappel schakelden Sven Vismans en Michiel van Dorsten uit: 2-1 (21-18, 17-21, 22-20). Gras: “Dit was echt mijn meest bizarre duel ooit.”

Timo Gras en Daan Haanappel schrokken vanmiddag flink toen ze na de poulefase het programma zagen. Ze hadden zich als doel gesteld om eerste te worden in de poule, zodat ze het sterke en ervaren team zouden ontlopen in de kruisfinales. De ‘jonge honden’ van Beach Team Den Haag deden dat netjes, maar het andere topteam verloor een duel en werd verrassend tweede.

Zo ging de beslissende kruisfinale plotseling tussen Gras en Haanappel, de jonge hardwerkende en altijd lachende spelers die dit seizoen goed presteerden in de eredivisie en het gelegenheidsduo Sven Vismans en Michiel van Dorsten. Twee ervaren spelers met internationale ervaring tegen de jonge, gretige ‘honden’.

Het leverde een spectaculaire wedstrijd op. De eerste set ging met 21-18 naar de jonge spelers, maar in de tweede set liet de boomlange Van Dorsten aan het net zien wat hij nog  kan. Die set ging dan ook met 17-21 naar het ervaren duo. Er volgde een bizarre en zeer mooie derde set waarin alles zat: harde ballen, mooie blokpunten, rare acties, verrassingen van de scheidsrechter en veel emotie.

Vismans en Van Dorsten maakten vier matchpoints niet af, daarna lukten het de jonge spelers wel. Gras en Haanappel maakten hun vierde kans wel af: 22-20. Ze vielen elkaar dolblij en de armen en konden het amper geloven. Gras: “Dit was echt de meest bizarre wedstrijd die ik ooit gespeeld heb. Het liep zo raar mede door de wind en het frustratielevel. We schrokken ons rot toen bleek dat we alsnog tegen Sven en Michiel moesten,” zo zei Gras eerlijk.

Dat leverde een lastige wedstrijd op. “Je weet van te voren al dat het een pittig wedstrijd wordt. Dat zorgt voor een hoog frustratielevel en dat is niet altijd goed voor je spel. Dan waren er ook nog wat rare beslissingen van de scheidsrechter en schoot de kramp er in tijdens de laatste drie punten. Sven hoort in het hoofdtoernooi thuis en Michiel heeft zo veel ervaring. Dat we van zo’n team winnen, geeft veel vertrouwen. We trainer hier ook altijd en dan zie je dat we goed spelen met de wind. Zo lekker dit, het smaakt naar meer.”

Meer verrassingen

Dennis van Wijk en Tom van Reeuwijk zorgden in het kwalificatietoernooi ook voor een verrassing. Ze schakelden vanavond Hidde Uittenbosch en Pepijn Lochtenberg uit: 2-1. Verder plaatsen bij de heren de volgende teams zich ook voor het hoofdtoernooi: Erwin Enter/Jeffrey van Wijk, Tom Feldkamp/Erik Nijland, Gijs van Pruissen/Jaapjan Feenstra, Mika Prins/Chris van Mullem, Wouter van Gilst/Thijs Nijeboer en als laatste Feike Laane en Bernard Heijting.

Vrouwen

Bij de vrouwen was er ook een opmerkelijk uitslag. Esther Dijkstra en Marly Bak, die in de erevisie dit seizoen vaak de top 5 behaalden, werden in de kwalificatie uitgeschakeld door Bjorna Gras en Robin van de Velde. De overige teams die zich plaatsten voor het hooftoernooi zijn: Juliette van Duijnhoven/Floor Berden, Daphne Katan/Jessica Smit, Iris Reinders/Fiona van Diepen, Quirine Oosterveld/Mered de Vries, Ana Rekar/Lauri Luijken en Pleun Ypma/Puk Stubbe.

Ook Britt den Haan en Sarah van Esch plaatsen wonnen de kruisfinale en staan morgen in het hoofdtoernooi. In een bijzonder duel won Sarah van haar zusje Hannah en Danique Timmermans. Op een zeer winderig bijveld werd het 21-10 en 21-17 voor Sarah en Britt.

Bekijk ook eens