Spaanse meiden Álvarez/Moreno oppermachtig op EK-22, ook goud voor Zweedse jongens Åhman/Hölting Nilsson

In Bilthoven en Vlissingen werd deze week het Europees Kampioenschap onder 22 jaar gehouden. Een geweldig beachvolleybal feest werd het, die zondag met de finales werd afgesloten op het mooie badstrand van Vlissingen. De Spaanse meiden Álvarez/Moreno en Zweedse jongens Åhman/Hölting Nilsson bekroonden zichzelf tot Europees Kampioenen onder 22 jaar.

Het Europees Kampioenschap beachvolleybal onder 22 jaar is de laatste jeugdcategorie. Voor veel atleten is dit een mooie opstap geweest naar de wereldtop. De grootste talenten van Europa, geboren op of na 1 januari 2001, mochten afgelopen week hun kunsten vertonen bij Irene Beach in Bilthoven en het badstrand in Vlissingen. Pal voor de boulevard was dit werkelijk een prachtig decor voor de finalewedstrijden deze zondag.

Goud voor Spanje en Zweden

Bij de meiden was het Spaanse duo Álvarez/Moreno heel de week oppermachtig. Geen set ging verloren tijdens dit Europees Kampioenschap. Het was dan ook geen verrassing dat zij uiteindelijk het hoogste treetje beklommen. In de finale werd, wederom met 2-0, gewonnen van het Deense duo Windeleff/Bisgaard. Brons ging naar het duo Khmill/Lazarenko uit Oekraïne. Bij de mannen deed het Zweedse Åhman/Hölting Nilsson tóch mee. Aanvankelijk zou David Åhman, in Nederland bekend van het winnen van King of the Court in Utrecht, het WK in Rome spelen. Dat ging voor hem helaas niet door en dus was hij in Vlissingen te bewonderen met de pas 17-jarige Hölting Nilsson. Heel knap wisten de mannen het goud mee naar huis te nemen, door in de finale het Letse duo Fokerots/Rinkevincs te sterk af te zijn. Voor Åhman betekende dit titelprolongatie, voor zijn jongere maat Hölting Nilsson betekende dit zijn eerste gouden medaille. De Zweedse jongens staan bekend om hun innovatieve manier van spelen. Het brons ging naar Hammarberg/Grossig, uit Oostenrijk.

Nederlandse teams

Maar liefst zes Nederlandse teams kwamen in actie tijdens dit EK. Bij de mannen eindigden Groenewold/van der Loo en Sengers/Versteegen op een gedeelde 9e plek. Voor het duo Herrebout/de Hoogh, dat via het kwalificatietoernooi in Scheveningen een ticket voor deelname aan dit EK wist te bemachtigen, gelde de 17e plek als eindstation.

Bij de dames meer Nederlands succes. Van Mill/Weeda, Everaert/Poiesz en Piersma/Bekhuis reikten alle drie tot de kwartfinales. Voor Mill/Weede en Everaert/Poiesz bleek dit ook het eindstation. Laatstgenoemde Nadine Everaert en Desy Poiesz strandde in een Nederlands onderonsje tegen Wies Bekhuis en Brecht Piersma, die dus wel knap een plek in de halve finale wisten te bemachtigen. Daar was het Deense duo Windeleff/Bisgaard net iets te sterk. Ook de bronzen finale ging verloren, met toch ook een mooie vierde plek als gevolg. Hoewel de medailles natuurlijk in het zicht lagen, mogen Bekhuis en Piersma terugkijken op een prachtig toernooi in eigen land.

Volleybal feest

Naast de mooie wedstrijden was er ook het nodige entertainment rondom het evenement. Zo was er op vrijdag, zaterdag en zondag een heuse boulevard experience op het badstrand in Vlissingen. Speciaal biertjes, Zeeuwse borrelhapjes, straattheater, foodtrucks, een boerenmarkt met producten uit de provincie en zelfs een langste mosseltafel recordpoging. Ook werd hier het Summer Beach Circuit gespeeld in de drie categorieën ‘Champions’, ‘Intermediate’ en ‘Starters’. Kortom: zon, zand, vrienden, feest én (top) beachvolleybal. Het werd een waar volleybal festijn, wat zorgde voor veel publiek.

 

Bekijk ook eens