Esmee Priem en Katja Stam hebben voor een mooie verrassing gezorgd in Groningen. De talenten van Beachvolleybal Team Nederland (BTN) speelden voor het eerst een toernooi samen en wisten meteen de DELA Eredivisie Beach te winnen. In de finale waren ze net iets te sterk voor Raisa Schoon en Emi van Driel: 2-1 (21-18, 20-22 en 15-13). Bij de mannen ging de titel naar Dirk Boehle en Stefan Boermans.

Door een lichte blessure bij Julia Wouters vormde Katja Stam voor de DELA Eredivisie Beach in Groningen een gelegenheidsduo met een ander talent van BTN: Esmee Priem. En dat bleek een prima combinatie! Priem en Stam maakten zaterdag meteen veel indruk en het leek wel alsof ze altijd al met elkaar speelden. In de poule wonnen ze beide duels met 2-0 en daardoor gingen ze meteen door naar de kwartfinale. Ook die wonnen ze zaterdagavond overtuigend met 2-0 en de twee toonden aan elkaar heel goed aan te voelen.

Op de finaledag lieten ze het wederom zien op de Grote Markt. Het gelegenheidsduo won in de halve finale weer met 2-0, ze waren met 21-7 en 21-16 te sterk voor Bjorna Gras en Robin van de Velde. Vol zelfvertrouwen en zonder een set verloren te hebben, begonnen Priem en Stam aan de finale in Groningen. Daarin stonden ze tegenover een sterk eredivisieteam: Raisa Schoon en Emi van Driel. Die wisten vorige week nog het zilver te veroveren op het EK onder 20 jaar.

Het werd een hele mooie, spannende finale. De eerste set ging met 21-18 naar het gelegenheidsduo, maar in de tweede set herstelden Schoon en Van Driel, die al jaren een team vormen, dat met 20-22. In de beslissende derde set liet Stam zien hoe sterk ze aan het net is. Ze scoorde met haar blok een aantal hele belangrijke punten. Maar Schoon en Van Driel vochten nog terug tot 12-12. Daarna maakten de BTN-talenten het af met 15-13. Een hele knappe prestatie voor een gelegenheidsduo. Eenmalig een toernooi samen spelen en meteen winnend afsluiten. Het brons ging in Groningen naar Mexime van Driel en Iris Reinders.

Spektakel

De finale bij de mannen gingen tussen twee topteams: Mees Blom en Yorick de Groot van BTN tegen Stefan Boermans en Dirk Boehle, ook wel bekend als team BoeBoe. De start in de finale was duidelijk voor Blom en De Groot, ze namen meteen een 0-4 voorsprong. Boehle en Boermans kwamen maar niet in hun normaal zo sterke spel en Blom en De Groot legden constant druk. Dat zorgde voor een snel eind aan de eerste set: 13-21. In de tweede set werd het wel een spannende strijd en namen Boehle en Boermans de voorsprong: 18-16. Die voorsprong gaven ze niet meer uit handen, met 21-19 dwongen ze een derde set af.

In de derde set ging het op de Grote Markt even gelijk op, maar team BoeBoe sloeg een beslissend gat met sterk spel: 11-7. Maar de BTN-talenten gaven niet op en knokten zich knap terug tot 13-13. Met een spectaculair punt maakten Boehle en Boermans het af en wonnen met 15-13. Ze vielen elkaar dolblij in de armen. Het brons werd op de Grote Markt gepakt door Erik Nijland en Tom Feldkamp, hun eerste podiumplek in de eredivisie.

Bekijk ook eens