Op een warm sportpark Poelenburg in Zaanstad hebben Raïsa Schoon en Katja Stam ook het derde toernooi in de DELA Eredivisie Beach gewonnen. Ze waren in de finale voor de derde keer het topduo Keizer/Meppelink te slim af. Bij de mannen pakten Stefan Boermans en Yorick de Groot hun tweede goud nadat ze vorige week in Almelo ook al op het hoogste treetje stonden.

Ruim zes weken geleden was op 1 juli om 5.24 uur de aftrap van de DELA Eredivisie Beach met het openingstoernooi in Zaanstad. Voor de tweede maal deze jaargang ontving beachvolleybalvereniging Silicium de spelers die streden om de prijzen, bloemen en punten.

Stam/Schoon onaantastbaar
Katja Stam en Raïsa Schoon zijn dit seizoen hét te kloppen team. Ze hebben tot nu toe in de DELA Eredivisie Beach nog geen stap verkeerd gezet. In Zaanstad verloren zij gedurende het weekend geen enkele set. In de halve finale waren ze de zusjes Mexime en Emi van Driel de baas, in de finale klopten ze voor de derde keer op rij Sanne Keizer en Madelein Meppelink.

“Gewoon lekker doorgaan”
Gevraagd naar waar het geheim van hun succes ligt, antwoordt Katja Stam dat ze “gewoon lekker doorgaan”. Haar partner Raïsa valt haar bij: “We hebben gewoon heel veel plezier en we gaan voor elk punt. Daar ben ik wel heel blij mee.” Concurrente Sanne Keizer weet ook waar het aan lag in Zaanstad. “Die meiden spelen een foutloze wedstrijd. Ze weten veel druk op ons te leggen. Maar volgende week is het NK en dan gaan we het gewoon weer proberen.”

Doelstelling Piersma/Priem behaald

Met de derde plaats van Emma Piersma en Esmee Priem was het podium compleet. Ze moesten daarvoor diep in de reserves tasten, want in zowel de halve finale als de kleine finale speelden ze een driesetter. Waar in de halve eindstrijd Keizer/Meppelink met 15-11 in de derde set te sterk was, konden Piersma en Priem het tegen de zusjes Van Driel wel afmaken. Met de derde plaats voldeden ze aan hu doelstelling, het behalen van het podium.

Alexander Brouwer pakt brons met Matthew Immers
Gelegenheidsduo Brouwer/Immers deed van zich spreken in Zaanstad. Alexander Brouwer kon niet met zijn gebruikelijke partner Robert Meeuwsen aantreden, de blokkeerder van Nederlands beste koppel herstelt van een ribblessure. In de kwartfinale stroomde Brouwer/Immers in en versloeg direct de lokale helden Erik van der Schaaf en Sam Gortzak. In de halve finale moesten ze het hoofd nipt buigen, tegen Yorick de Groot en Stefan Boermans werd het twee keer 21-19.

In de kleine finale pakten ze op het juiste moment door tegen Mart van Werkhoven en Dirk Boehlé. Op een 20-18 achterstand in de eerste set maakten ze drie punten op rij, in de tweede set wonnen ze eenvoudig met 21-11. Alexander Brouwer was na afloop complimenteus over zijn jonge partner: “Het is mooi om te zien hoeveel overzicht Matthew heeft als hij aanvalt.”

Boermans en De Groot blijven winnen
Tijdens het openingstoernooi van de DELA Eredivisie Beach waren ze nog op trainingsstage, maar vanaf vorige week in Almelo hebben Yorick de Groot en Stefan Boermans laten zien dat zij een team zijn om zeer veel rekening mee te houden. Vorige week pakten ze het goud, in Zaanstad herhaalden ze dat kunstje.

Veel blocks en powerplay
De finale tegen Jasper Bouter en Ruben Penninga, die zich revancheerden voor de vijfde plaats van vorige week, stond bol van krachtige aanvallen en keiharde blocks. Stefan Boermans was aan het net goed op dreef in de openingsset. Bouter/Penninga had moeite om in het spel te komen. De Groot en Boermans wonnen met 21-14.

Met een sterke opening in de tweede set wisten Bouter en Penninga het tij te keren. De derde set moest het verschil tussen beide BTN-teams gaan maken. Een zeer close en spannend slot aan een geweldige finale in Zaanstad. Op 14-12 pakten De Groot en Boermans het beslissende gaatje. Twee punten later kon Yorick de Groot het afmaken met een snoeihard geslagen aanval.

Goud op NK volgende doel
Ik denk dat wij de wedstrijd gewoon heel sterk begonnen”, zei Yorick de Groot na afloop. “Maar dan zie je dat Ruben en Jasper in de tweede set hun normale niveau halen en dat het een spannende wedstrijd wordt.” Voor het NK van volgende week in Scheveningen kan er volgens het duo maar één doelstelling zijn: “Goud”, zeggen ze beide.

Volgende week DELA NK Beach in Scheveningen

Vanaf vrijdag wordt in Scheveningen het Nederlands kampioenschap gespeeld op het strand van Scheveningen. Kom op zaterdag kijken, entree voor het beachstadion kost dan € 2,50. Er kunnen maximaal 300 mensen bij, dus zorg dat je er op tijd bij bent. Op zondag kost een kaartje € 5,00.

NK King of the Court
Op zondag is er een grote primeur op het strand naast het beachstadion, dan wordt het allereerste Nederlands kampioenschap King of the Court gespeeld. Iedereen kan daarnaa meedoen, ongeacht of je rankingpunten hebt, of dat je met een vaste partner speelt. Niveau maakt niets uit, je kunt erbij zijn en strijden om de titel met als prachtige beloning een startbewijs voor het internationale King of the Court-toernooi dat van 9 tot en met 12 september wordt gespeeld op het Jaarbeursplein in Utrecht! Schrijf je nu in!

Bekijk ook eens