De eerste speelronde van de DELA Eredivisie Beach werd in Breda gedomineerd door Beachvolleybal Team Nederland (BTN). Zowel bij de heren als de dames stonden er twee BTN-teams in de finale. In het zonnige Breda veroverden Emma Piersma en Pleun Ypma het goud na een thriller tegen Julia Wouters en Katja Stam. Bij de heren wonnen Jasper Bouter en Ruben Penninga de finale op indrukwekkende wijze van Mees Blom en Yorick de Groot.

De tribune in Breda stroomde voor de damesfinale helemaal vol en in een mooie ambiance werd de strijd om het goud gespeeld. Die ging tussen Emma Piersma en Pleun Ypma en hun trainingsmaatjes van BTN: Julia Wouters en Katja Stam. Het leverde een prachtige wedstrijd op waarvan het publiek genoot. In de eerste set maakte de sterke service van Piersma en Ypma het verschil, ze wonnen met 21-16. Maar in de tweede set wisten Wouters en Stam meer grip te krijgen op de service van hun trainingsmaatjes en Stam ging steeds sterker spelen.

Met haar hoge blokkering wist ze veel druk te leggen en na een spannende slotfase wist Stam twee cruciale punten te scoren met haar blok. Na een sterke service van Wouters werd het 23-25 en daarmee 1-1. In de allesbeslissende derde set wisten Piersma en Ypma het hoofd het koelst te houden onder druk. Met een goed blok van Ypma en de service van Piersma werd de titel gepakt: 15-12.

Piersma en Ypma vielen elkaar dolblij in de armen na de eindoverwinning. Piersma was trots op de zege, zeker tegen hun trainingsmaatjes. “Je wil een finale sowieso winnen en tegen hun ben je natuurlijk nog gretiger.” Ypma vulde haar aan: “We kennen elkaar zo goed, dat maakt een wedstrijd nog moeilijker en spannender. Je weet hoe ze reageren in bepaalde situaties, maar dat is andersom ook zo.” Meteen goud op het eerste eredivisie toernooi, dat hadden ze niet gedacht. “Dit is echt boven verwachting, heerlijk om zo het seizoen te starten,” aldus Piersma.

Oppermachtig

Bij de heren werd de finale tussen twee BTN-teams nooit echt spannend. Jasper Bouter en Ruben Penninga waren oppermachtig tegen Mees Blom en Yorick de Groot. Met sterk verdedigend werk, een hoog scoringspercentage en een dominant blok van Penning ging het in de finale heel snel. Het werd 21-9 en 21-10 voor Bouter en Penninga, die daarmee hun eerste zege binnen hebben. Bouter: “Een mooie start voor ons in de DELA Eredivisie Beach. Vooral aanvallend was het top van ons in de finale.”

Bij de dames ging het brons naar de lokale heldin Emi van Driel en haar partner Raisa Schoon, ze waren in de kleine finale te sterk voor Sophie van Gestel en Marloes Wesselink. Bij de heren wisten Sven Vismans en Tom van Steenis de strijd om het brons te winnen van Dirk Boehle en Stefan Boermans.

Bekijk ook eens