Op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden heeft de DELA Eredivisie Beach spektakel opgeleverd. De finale bij de heren ging tussen twee topteams. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen namen revanche op de Brazilianen Neilton Moises Santos Merces en Harley Marques Silva: 21-19 en 21-12. Bij de dames stond er een Friezin in de finale, maar Mered de Vries en haar partner Quirine de Vries verloren kansloos met 21-6 en 21-14 van Mexime van Driel en Flore Gravesteijn.

Het massaal aanwezige publiek genoot zondagmiddag in de zon van echt ‘powerplay’ bij de mannen met een prachtige finale als hoogtepunt. De Brazilianen Neilton Moises Santos Merces en Harley Marques Silva wonnen vorige week in de halve finale in Utrecht nog van Brouwer en Meeuwsen, dat lieten de topspelers van Beachvolleybal Team Nederland niet nog een keer gebeuren. Ze gingen vol voor revanche in de finale in Leeuwarden.

De eerste set leverde een strijd vol passie en vechtlust op en mooie duels aan het net.

Na een spannende slotfase wist Brouwer met een knappe redding en daarna een aanval een belangrijk punt te maken: 20-19. Zijn partner Meeuwsen maakte het vervolgens meteen af met een sterk blok: 21-19. In de tweede set ging het enorm rap. Dankzij sterk blokkerend werk en een servicedruk waar de Brazilianen niet onderuit kwamen, stond het snel 6-2. Brouwer en Meeuwsen speelden ijzersterk en wonnen de set dik met 21-12.

Ze waren enorm blij met de eindzege. “Het is lekker om de titel zo te pakken, na hard werken in de eerste set,” aldus Meeuwsen. Brouwer gaf ook de credits aan Moises en Harley. “Enorm bedankt dat jullie naar Nederland zijn gekomen en twee keer de DELA Eredivisie Beach gespeeld hebben. We moesten diep gaan om jullie te verslaan en het Nederlandse publiek zag mooie duels Nederland – Brazilië.”

Mexime van Driel en Flore Gravesteijn hebben in Leeuwarden op indrukwekkende wijze de titel gepakt. De speelsters van de Kadijk Beach University wonnen in Friesland alle wedstrijden met 2-0. In de finale kregen Quirine Oosterveld en Mered de Vries geen kans, het werd 21-6 en 21-14. Voor Van Driel is het de eerste eindoverwinning in de eredivisie.

Wie hoopte op een spannende finale bij de dames, kwam bedrogen uit in Leeuwarden. In de strijd om de titel begonnen Mexime van Driel en Flore Gravesteijn enorm fel. Met zeer overtuigend spel namen ze snel een ruime voorsprong en die gaven ze niet meer uit handen. Ze speelden bijna foutloos en de eerste set eindigde in 21-6. In de tweede set leek het even spannend te worden, Friezin Mered de Vries en Quirine Oosterveld vochten hard en namen even de regie. Maar Van Driel en Gravesteijn herstelden zich sterk, kwamen op gelijke hoogte (11-11) en denderden er vervolgens hard overheen mede dankzij sterk blokkerend werk: 21-14.

De winnaressen vielen elkaar blij in de armen en waren enorm trots. “Ik ben echt heel blij, zo mooi om dit toernooi te winnen,” zo reageerde Van Driel. Ook Gravesteijn was zeer tevreden. “We spelen vaak tegen Mered en Quirine en hadden nu een goede tactiek bepaald. Dat bleek goed te werken en het is super dat we hier zo overtuigend winnen.”

Ook Jannes van der Ham en Sven Vismans stonden op het podium, ze wonnen in de kleine finale met 2-0 van Timo Gras en Daan Haanappel. Bij de dames ging het brons naar Julia Wouters en Pleun Ypma.

Bekijk ook eens