De allereerste eretitel ‘King of the Court’ is naar Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen gegaan. In Utrecht wonnen de mannen van Beachvolleybal Team Nederland in de finale gisteravond van het Letse topteam Smedins/Samoilovs en de Brazilianen Álvaro Filho/Saymon. Brouwer en Meeuwsen wonnen zelfs alle drie de rondes. ,,Gaaf om voor zo veel publiek de eerste koningen te worden in dit sterke internationale veld.”

In Utrecht vond gisteravond de wereldprimeur plaats van het nieuwe beachvolleybalconcept. Voor de Stadsschouwburg begonnen vijf topteams aan ‘King of the Court’. In de eerste ronde (twintig minuten) was er een vliegende start voor Brazilië. Ze veroverden meteen acht punten. Maar daarna namen Brouwer en Meeuwsen, tot groot genoegen van het massaal aanwezige publiek, het over en hoe. Ze eindigden als eerste met 14 punten met vlak daarachter Álvaro Filho en Saymon (13). Christiaan Varenhorst en Maarten van Garderen vielen als eerste af, ze wisten geen punt te pakken aan de koningskant.

Ook in de tweede ronde domineerden Brouwer en Meeuwsen. Ze varieerden hun ‘powerplay’ af met slimme shotjes. Daar hadden de andere teams geen antwoord op. De Amerikanen Patterson en Brunner vielen als tweede af. In de finale denderden Brouwer en Meeuwsen door, ze stonden heel lang aan de koningskant, waar de punten te verdienen zijn met King of the Court. Het eindigde in 15 voor Nederland, 8 punten voor Brazilië en 4 voor Letland. ,,Ik had niet verwacht dat we met zo veel overwicht zouden winnen. Al waren we wel heel erg gretig om hier die eerste titel te pakken. Dat wij meteen serieus in het veld stonden, maakte wel een verschil,” zo blikte koning Brouwer terug.

Zijn maatje Robert Meeuwsen genoot enorm van het evenement. ,,De sfeer was helemaal geweldig. Dit is echt genieten en voor mij al helemaal want ik kom uit Nieuwegein. Dit voelt als een thuiswedstrijd met zo veel bekenden die even komen kijken. En zeker 1500 man publiek, maar omdat ze zo dicht op het veld zitten leek het alsof het er nog veel meer waren. Duidelijk een geslaagde eerste editie.”

De buitenlandse beachvolleybal sterren vonden het ook een geweldig evenement. Casey Patterson, de Amerikaan die bekend staat als een echte showman in het veld, hoopt dat er meer King of the Court competities volgen. ,,Dit kan veel meer want het is ontzettend gaaf en je zorgt ervoor dat de sport nog bekender wordt en dus meer kan groeien. En vooral veel midden in grote steden, je bereikt dan ook veel nieuwe mensen die de sport nog niet kennen. King of the Court is snel en spectaculair en we kregen veel energie van het publiek. Enorm veel entertainment. Met de vijf teams wilden we er een show van maken, dat is zeker gelukt. Dit zou eigenlijk voor elk World Tour evenement gedaan moeten worden. Waarom niet?”

De vrij rustige Álvaro Filho keek tevreden terug op King of the Court. Zijn partner Saymon Barbosa Santos werd de publiekslieveling, hij maakte er een grote show van en betrok het publiek er enthousiast bij. Álvaro Filho ziet graag een structurele King of the Court competitie ontstaan. ,,Wij vinden het als spelers altijd leuk, we trainen er vaak mee. Hier in Utrecht is bewezen dat het geschikt is als competitievorm. De organisatie heeft een goed concept bedacht en we hopen dat dit de start van iets moois is. Zowel voor spelers als het publiek is het enorm vermakelijk.”

Bekijk ook eens