Bij de mannen ging de titel naar Kjeld Broekema en Erik van der Schaaf. De mannen wonnen in de finale van Remko Hiemstra en Pepijn Lochtenberg: 21-19 en 21-7. Vooral in de tweede set lieten ze hun tegenstander kansloos. Het is niet de eerste keer dat ze op het podium staan op het Waddeneiland. “We houden van Ameland. Ameland is op de een of andere manier altijd ons ding, dat blijkt maar weer,” zo blikte Broekema terug na de finale. Zijn partner vulde hem aan. “Onze eerste keer op het podium van de eredivisie was ook hier, nu twee jaar geleden. Toen eindigden we op de derde plek. We zeiden al dat dit onze kans werd op meer. Ameland is altijd genieten, een geweldig toernooi met heel beachvolleyballend Nederland,” aldus Van der Schaaf.

Wat is het geheim van Broekema en Van der Schaaf, waarom presteren ze zo goed op Ameland? Broekema: “We zijn wat kleiner en handiger, ik denk dat we daar met deze omstandigheden veel profijt van hebben. We hadden het podium als doel, heerlijk als het lukt. We werken keihard voor elk punt en geven niet op, dat is onze kracht. We gaan er allebei altijd vol voor. We rennen ons kapot en verdedigen sterk. Dat maakt het verschil.”

Ook de strijd om het brons leverde een mooie wedstrijd op, daarin stonden twee broers tegenover elkaar. Casper Haanappel en Tom Feldkamp veroverden de derde plek ten kosten van zijn jongere broertje Daan Haanappel en Timo Gras. Het werd 23-21 en 21-13.

Bekijk ook eens

Nu het nieuwe eredivisie seizoen bijna start, zijn veel teams volop in voorbereiding. Afgelopen week verschenen er foto’s van de  eerste buiten trainingen in eigen land en een aantal teams kwam in actie op het voorbereidende toptoernooi bij Tweeslag in Groningen. Bij de mannen werd dat toernooi gewonnen door Erik Nijland en Bas Verpoorten. Bas is na die zege extra gretig om te starten aan de Eredivisie Beachvolleybal Tour. ,,De nieuwe plannen zijn erg mooi. De nieuwe organisatie maakt er echt werk van en zet de spelers in de spotlight. Ik voel me meer betrokken dan ooit bij de eredivisie.” De ambitieuze speler beantwoord drie vragen.

Een goede start in Groningen is het halve werk toch?
Bas: ,,Zo beginnen aan een nieuws seizoen voelt erg lekker, helemaal omdat we vorig jaar nog tweede werden bij dit toernooi. De eerste wedstrijd waren we nog wat zoekende naar de afstemming maar die kwam snel terug en vanaf de tweede set van het toernooi hebben we ons eigen spel kunnen spelen.”

Hoe liep het na een seizoen in de zaal?
,, Hoe langer ik beachvolleybal hoe sneller ik mijn niveau weer haal op het zand na een seizoen in de zaal. Dat merkte ik ook nu weer en het moment dat je timing weer klopt en je de controle hebt over de bal, dat geeft zo’n heerlijk gevoel. Erik heeft nu ook een seizoen in de zaal gespeeld, dat was weer voor het eerst sinds tijden en bij Erik lijkt het alsof hij meteen omschakelt naar het zand. Zonder moeite.”

Wat is jullie doel voor komend seizoen in de eredivisie?
,, In de top 4 van de eredivisie spelen. Met de ontwikkeling van de jonge teams van Beachvolleybal Team Nederland en een aantal nieuw gevormde koppels wordt dat een uitdagende maar zeker haalbare doelstelling.”

Bekijk ook eens