Apeldoorn profileert zich al jaren als dé volleybalstad van Nederland. Dit laten ze komende week nog maar eens door tijdens de Gelderse volleybal maand de 1 ster World Tour beachvolleybal te hosten. Van 9 t/m 12 september zullen teams in double genders vanuit de hele wereld hun opwachting maken bij Apeldoorn Beach.   

De FIVB World Tour beachvolleybal kent verschillende gradaties. Deze worden uitgedrukt in sterren. De hoogst genoteerde toernooien krijgen 5 sterren, de laagst genoteerde 1 ster. Organisator Sportworx heeft in samenwerking met de NEVOBO dit jaar twee 1-ster toernooien naar Nederland weten te halen. Één in Apeldoorn en één in Nijmegen, later deze maand. Het is een mooie kans voor teams met weinig punten om zich omhoog te werken op de internationale ranking. 12 teams zijn al op punten geplaatst voor het hoofdtoernooi. Vier teams kunnen zich hier nog tussen voegen middels twee gewonnen kwalificatiewedstrijden. Uiteraard zijn de Nederlandse teams ruimschoots vertegenwoordigd in Apeldoorn.

Bij de mannen zijn onze ogen onder andere gericht op Matthew Immers en Ruben Penninga. Zij zijn het hoogst geplaatste Nederlandse team, net onder de Russen Kramarenko/Hudyakov. Dirk Boehlé en Mart van Werkhoven weten wat er nodig is om een 1 sterren World Tour te winnen. Begin vorige maand schreven zij de titel in Sofia op hun naam. Dirk en Mart zullen ongetwijfeld ook in Apeldoorn hoge ogen gooien. Luini/Nijeboer en Heemskerk/Nijland completeren de main draw lijst. Ooijman/Versteegen kunnen via de kwalificatie nog een vijfde plek voor Nederland in het hoofdtoernooi afdwingen. Zij krijgen daar onder andere concurrentie van het Franse duo Platre/Aye, die we nog kennen van de Eredivisie in Utrecht afgelopen zomer.

Bij de dames zullen de zussen Piersma hun goede optreden op KOTC in Utrecht een vervolg willen geven. In Utrecht stalen zij al de harten van het Nederlandse publiek en zullen dit zelfde van plan zijn in Apeldoorn. Priem/Reinders, Everaert/Bekhuis en Poiesz/Peeters zijn de overige Nederlandse teams in het hoofdtoernooi. Laatstgenoemden zullen hun debuut maken op de World Tour. In de kwalificatie gaan Tavenier/van Mill en Stok/Kee de strijd aan met 16 teams, voor vier plekken in het hoofdtoernooi.

Het evenement is toegankelijk voor publiek en helemaal gratis (kaartje kopen of registreren is dus niet nodig), vanaf de kwartfinales zijn de wedstrijden van veld 1 ook te volgen via een livestream.

Bekijk ook eens